HTML

Finnország

Friss topikok

Linkblog

szállás

2009.01.22. 15:27 gaborkaszab

Szóval szállás. Itt Tampere-ban van nagyon sok kollégium, ami inkább diákszálló vagy hasonló. Itt nem az egyetemek intézik az elszállásolást, hanem van erre egy külön szervezet a TOAS. Nekik van egy csomó épületük, mindenfelé a városban.Alapból úgy volt, hogy Nikivel a város 2 elenkező pontján fogunk lakni, és mindenki mondta, hogy itt nem lehet magad áttetetni egy másik szobába, főleg nem egy másik kollégiumba. Hát Nikinek fél perc alatt sikerült elintéznie, hogy áttegyék az én kolimba :D Nem hiába, a jég hátán is megél, ami itt Finnországban egy elég hasznos tulajdonság :D Úgyhogy ugyanabban a koliban lakunk. A kolit nem úgy kell elképzelni, mint nálunk, ezek inkább apartmanok, mint kolik. Egy exchange studentes összejövetelkor ki is nevettek, mert mindig hostel-nek neveztem, amikor az nem is hostel, hanem inkább flat, vagy home. Tehát itt nem ömlesztve vannak az emberek, mint otthon.

A hely ahol én vagyok úgy néz ki, hogy van több /asszem 12/ kisebb épület egymás mellett, mindegyik 2 emeletes, és a földszinten van 1 apartman, az elsőn és másodikon pedig 3-3. Az apartmanokban van 3 hálószoba, amik egy személyesek, ággyal, ruhásszekrénnyel, polccal, asztallal, székkel. Kb 4 * 3,5 méteres az enyém, de nem mind ugyanolyan. Aztán egy apartmanban van még egyközös konyha, wc, fürdőszoba, meg ebédlő + nálam van egy terasz is. Nikiéknél nincs terasz, mert ő a földszinten lakik, én meg a másodikon. Érdekesség, hogy, amit mi földszintnek hívunk az náluk az első emelet, az első emelet meg náluk a második és így tovább. Kb így néz ki ahol lakom, nem egy nagy extra, de azért kolinak nagyon jó. Meg nyugis is, habár vannak olyan kolik, ahol megy a hepaj elég sűrűn. Olyan koli is van, ahol egy nagy épület van és nem sok kisebb, kb úgy néznek ki mint mondjuk a tétényi koli, de belülről azok is ilyen apartmanos kialakítással vannak megcsinálva. Általában az ilyenekben szokott lenni nagy élet, nálunk nem nagyon van semmi. Eléggé kint is van a városból, de napközben azért elég gyorsan be lehet érni a központba, max 15 perc az út. Az egyetem is itt van nem messze, ennek ellenére oda néha macerás eljutni. Pláne este, de erről majd lesz egy sztorim a keddről szóló bejegyzésben /majd ha elkészül persze.../.

Jelenleg 1 lakótársam van, Danny, aki Németországból jött. Nem lesz hosszú a közös karrierünk, mert vizsgaidőszak után, kb másfél hét múlva megy haza. Már elég régóta itt van, ha jól emlékszem az őszi szemeszterben jött. Szóval ő most tanul, meg beadandókat csinál, valami építészetet tanul. És nagyon jól beszél angolul, az elején figyelnem is kellett nagyon arra, amit mondott, mert néha le-lemaradtam. De ez így tök jó, mert legalább fejlődök én is. Amúgy nagy rokker, de nem az az acélbetkős bőrdzsekis, csak jó nagy kecskeszakálla van, meg valami diadalmas metált hallgat. :D Miután visszament, valószínű, hogy kapok új lakótársakat. Nikinek is van egy lakótársa, de ezt elég érdekesen tudtuk meg... AMikor beköltözött, nem volt ott senki, és a TOAS-nál is azt mondták, hogy egyedül lakik. Viszont a konyha tele volt mindenféle dologgal, amit szépen lassan fel is éltünk. Csak tegnap megjelent a lakótárs, aki ezek szerint mégsem utazott haza, és kiderült, hogy övé volt a sok cucc a konyhából, de nem csinált nagy problémát belőle. By the way oroszországból van, de most hirtelen nem jut eszembe a neve.

Amúgy cserébe azért, hogy nem a belvárosban van a koli, ha jól tudom ez a legolcsóbb itt. 180 eurót kell fizetni érte havonta, a koliárak meg 180 és 400 között mozognak havonta. Ebben a 180 euróban benne van ugye a szállás, a fűtés meg ilyenek + van még szauna is meg mosókonyha, amit ingyen használhatunk. A mosógépek elég viccesek, van öztük 1-2 békebeli darab is, majd lefotózom őket valamikor. A szauna viszont nagyon jó, kicsit szűkös, de egyszerre úgysem lehet bent sok ember, mert le kell foglalni előre. Meg a mosógépekhez is fel kell iratkozni egy listára.

Amúgy Karolina, Niki mentora mondta, hogy ő egy 30 akárhány négyzetméteres lakásban lakik, Hervantában, ahol a sulim is van és ő 400 eurót fizet havonta... És kb 10 km-re van a belvárostól. A barátja meg a belvárosban lakik, és ő kb 600at fizet, mondták h ha együtt laknának, abből a pénzből már bérelhetnének egy kisebb kastélyt is:D

Most ennyi jutott eszembe, majd ha lesz még valami, megírom.

 

 

1 komment

Címkék: szállás

A bejegyzés trackback címe:

https://kaszifinnland.blog.hu/api/trackback/id/tr81895686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

irogato (törölt) 2009.01.22. 19:36:39

köszi a "dicséretet" :D juppi
de majd a sétáról is írj ám ;)
süti beállítások módosítása