HTML

Finnország

Friss topikok

Linkblog

Nyugaton a hokihelyzet változatlan

2009.05.01. 19:55 gaborkaszab

Már javában megy a jégkorong vb/mire megírtam a bejegyzést már vége is lett...:D/ és mivel egy hoki nagyhatalomban töltöm az időmet, valamint a magyar válogatott is megajándékozott minket azzal, hogy kijutott és szurkolhatunk a fiúknak, gondoltam mindenképpen megér egy posztot a téma. Nem is a meccseket szeretném elemezgetni, mert aki érdekelt benne, az úgyis látta őket, vagy olvasott róla, aki meg nem, az meg úgysem jut a címnél tovább. Inkább a finn szurkolók hozzáállásáról, és persze magyar létemre a magyar csapatról alkotott véleményükről írnék.

Megérkezésem után előszeretettel interjúvoltam a helyieket a hokiról alkotott véleményükről, és a legkülönfélébb válaszokat kaptam, de ami a furcsa volt, hogy senki nem nyilatkozott a finn csapatról úgy, hogy a legjobb 4nél tovább is juthatnak. Mondhatni a lehető legpesszimistábban álltak hozzá, amihez még az is hozzájött, hogy nem nagyon voltak hasraesve attól sem, hogy egy világversenyen szurkolhattak a kedvenceiknek, akiknek még némi esélye is volt a győzelemre. Azért azt is hozzá kell tenni, hogy csak elvétve találkoztam olyan emberrel, akit teljesen hidegen hagyott volna a korong terelgetése. Ha mást nem, hát egy kis indulatot vagy pesszimizmut sikerült kiváltanom az "ice hockey" szavak kiejtésével.

Szépen-lassan közeledett a vb és gondoltam, csak fokozódik az érdeklődés a nemzeti csapat iránt: kikkel játszanak felkészülési meccset, kik szerepelnek a csapatban, ki sérült stb. De nem nagyon változott semmi. Kérdezgettem is, hogy tudják e, hogy Finnország játszott Magyarországgal két felkészülési meccset, de persze senki nem tudott róla, sőt volt, aki vissza is kérdezett, hogy "miért, Magyarországon van jégkorong?"... Próbáltam felvilágosítani, hogy feljövőben van ez a sport, és hogy kijutottunk a vb-re, ami nekünk nagyon fontos, de nem meglepő, süket fülekre talált a mondandóm. Aztán amikor megemlítettem, hogy azon a bizonyos felkészülési meccsen, mármint az elsőn a kettő közül, megvertük a finneket, csak legyintettek, hogy hát mostanában padlón van a finn jégkorong. Szegények...

 A magyar-szlovák meccsre egy kisebb hazai csapat verődött össze, a probléma csak annyi volt, hogy a finn tv nem adta a mi meccsünket./mármint a nem fizetős csatornák/ Nem baj az, majd neten követjük, szólt a kijelentés és gyorsan be is izzítottuk a legelső működő streamet. Sajnos csak egy harmad erejéig tartotta magát, mert utána megállt a kép, és nem lehetett életet lehelni bele, csakúgy mint az összes többibe. Viszont sikerült rátalálnunk egy rádiós közvetítésre valami mr100 csatornán, és a minősíthetetlenül rossz kommentátoron kívül probléma nélkül végig tudtuk hallgatni. Azt hiszem nagyszüleim is valahogy így "nézhették" a meccseket anno. Volt örömkiáltás, csapkodás, csalódottság meg ami ilyenkor lenni szokott. Másnap aztán a legtöbb hokirajongó azzal fogadott, hogy nagyon jó volt a magyar csapat /nem tudom ők hol tudták nézni egyébként/ és hogy ezentúl szurkolnak, hogy bent maradjunk.

A Finnország-Csehország meccset egy szórakozóhelyen volt szerencsém nézni többedmagammal. A finnek hangolódtak a meccsre, értsd csendben ültek és iszogatták sörüket. Mi meg megtippeltük a meccs végét. Konkrét eredményekre nem emlékszem csak arra, hogy mindenki a finnek győzelmére voksolt, kivéve az egyetlen finn-t aki velünk volt, mert ő a 4-0s cseh győzelmet látta a legreálisabbnak. No comment. Aztán meccs közben, amikor a finnek visszajöttek két gólos hátrányból még azt is mondhatnám, jó hangulat volt. Kiabáktak, ujjongtak, volt aki még dalba is foglalta Niko Kapanen nevét. Egyébként a finnek nyertek hatalmas bírói segédlettel, és meg is jegyeztem az ismerősömnek, hogy azért én sajnálom a szlovákokat, mert csak a bíró tudta őket megverni, mire mondta, hogy de akkor az lenne a baj, hogy rossz kedve lenne mindenkinek a kocsmában. Körülnéztem, mindenki ült, nézett ki a fejéből és csendesen iszogatta a sörét. Mondtam, hogy még szerencse, hogy így mindenkinek ilyen kitörő jó kedve van:D

A meccs összefoglalója a kedvenc kommentátorommal: https://www.youtube.com/watch?v=1U-Ff_favu4 Azt tudni kell, hogy ha nagyon beleéli magát az izgalmakba, akkor iszonyatosan elkezd hadarni, és a helyiek sem értik, csak ha hagynak 5-6 másodperc átfutási időt, de addigra már mégtöbbet mondott, és így lehetetlen követni.

A többi meccset a koliban néztem, de mindig volt kisebb-nagyobb társaságom, viszont mindenki úgy ült le, hogy most tuti kikapunk. /mármint a finnek/ És amikor nyertek, még egy kis csalódást is láttam az arcokon, hogy nem lett igazuk. Aztán rá kellett jönnöm, hogy ők akkor örültek, csak azt is úgy szokták kimutatni, mert amikor kikaptak, akkor tényeg el voltak keseredve. Aztán meg nyugtázták, hogy szar a finn hoki.

Összegzésképpen, nyugaton a hokihelyzet változatlan. Svájcban ismét az oroszok nyertek, csakúgy mint tavaly, a hó és tavak országában ismét elmondhatják, hogy valami nem működik rendesen a legnépszerűbb sportjukban, és Magyarország sem bizonyult elég erősnek ahhoz, hogy kivívja a bentmaradást. De utóbbira remélem már csak egy pár évet kell várni.

 

2 komment

Címkék: vb jégkorong szurkolók

A bejegyzés trackback címe:

https://kaszifinnland.blog.hu/api/trackback/id/tr841097724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takacs19 2009.05.20. 12:29:45

Szia!

Vicces a finn kommentár :)
Meg az is vicces, ahogy rátaláltam a blogodra. Az unokatesód párja vagyok, Dani, és mivel Finnországba készülünk nyaralni, elkezdtem Finnországos blogot keresni. A tied volt az első :D
És tök jókat írsz, már alig várom, hogy menjünk mi is.
cső

gaborkaszab 2009.05.21. 18:13:12

@takacs19: Örülök, hogy megtaláltad a blogom! Tudok ajánlani egy másikat is hasonló témában, csak inkább átfogó, mint beszámoló jelleggel: http://szociofinn.blog.hu/
Mikor indultok, és hová mentek? Nyári kikapcsolódásnak egyébként nem is választhattatok volna jobb helyet, mint Finnország ;)
süti beállítások módosítása